MY WAY: Metamorfózy plachého štyridsiatnika - POČIATOK

28. 06. 2014

Po troch mesiacoch pokračujeme v našom seriáli o zdraví a začneme tam, kde sme skončili. V nasledujúcich riadkoch priblížime všetky okolnosti, ktoré sa týkali zloženia a konzumácie stravy a najmä súvisiacich pocitov s tým súvisiacich. Pretože chudnúť efektívne, rýchlo a zároveň zdravo – nie je vôbec sranda...

Vďaka nevinne vyzerajúcej škatuľke s ,,inštrumentmi“ na test potravinovej intolerancie, som zo svojho jedálneho lístka, viac-menej dobrovoľne, vyradil všetky potraviny, ktoré môjmu telu škodili a telo ich nedokázalo metabolizovať na energiu. Obmedzil som príjem cukrov. Pilierom mojej stravy sa tak stali bielkoviny, tuky a sacharidy, v pomere 30 : 30 : 40 percent z dennej kalorickej spotreby..
0418-original

Intermezzo I.

Vysvetlenie, že s pribúdajúcimi rokmi automaticky a akosi zákonite a prirodzene pribúdajú aj kilá – pretože aj strom čím je starší, tým viac má letokruhov –, zaberie práve tak na deti. Aj to len na vlastné, ktoré s vami určitý čas súcitia. V žiadnom prípade nie na partnerku, tobôž nie na milenku...
0595-original

Karpatské galeje

Keď som svojho času pozeral skvelý film Motýľ so Stevom McQeenom a Dustinom Hoffmanom, o ich živote a útekoch na galejach vo francúzskej Guyane, netušil som, že o pár rokov takéto niečo zažijem aj ja. Iba s tým rozdielom, že sa pre ne rozhodnem dobrovoľne.
Týždeň predtým, som si každý deň dosýta doprial takmer všetko, čo som mal rád. Až na jednu vec – dobrý segedínsky guláš s domácou knedľou. Ten som nestihol. Bola totiž nedeľa večer a na mňa o pár hodín (10. 2. 2014) čakal prvý deň mojej novej stravy...
Prvá, ozajstná – a o to horšia skúška nadišla nečakane skoro – už na tretí deň. Kým Ježiš Nazaretský si na tento deň „naplánoval“ vstávanie z mŕtvych, ja som si naplánoval ,,Roháčkovu pomstu“ – raňajky, pozostávajúce zo pšenových vločiek zaliatych čerstvým kozím mliekom.
Vlastne, mal som to v pláne už na utorok, ale rovnako ako rýchlo som (nie práve lacné) kozie mlieko otvoril, tak rýchlo som ho aj zavrel. S jeho konzumáciou mi nepomohla ani pevná vôľa a dokonca ani moja pomerne bujará predstavivosť. Prvotná kríza a skúška ma zasiahli do tej miery, že som bol plánovanej konzumácii kozieho mlieka rozhodnutý kapitulovať...
Nevedel som ako ďalej.
Dokonca som sa s týmto pokušením podelil aj s okruhom pár – mne blízkych ľudí. Večer, približne o 23.hod., keď som prišiel z práce domov, som neveril vlastným očiam. Jedna moja kamarátka z čias vysokoškolských štúdií, v horných partiách pomerne veľkoryso prirodzene vyvinutá, sa po tom, ako viac nemohla znášať moje trápenie a vnútorný boj, rozhodla konať. Ako žena činu mi poslala na mobil fotku svojich (aj po dvoch deťoch) neskutočne pevných a motivujúcich ,,štvoriek“ s prianím, že sa o tom nedozvie jej manžel a želaním: ,,Pri pití kozieho mlieka mysli na ne...
A fakt. Ráno, pri sústredenom pohľade na jej prsné dvorce, veľké ako mastné oká na domácej slepačej polievke, som pšenové vločky dal. Aj s kozím mliekom...
0414-original

Zásady stravovania

Od polovice februára sa zásadou mojej stravy stali menšie porcie jedla, o to však častejšie. Nesmiem hladovať, konzumovať pečivo ani cukor. Zároveň som musel zredukovať príjem ovocia na jeden kus denne – s čím mám doposiaľ dosť veľký problém – najmä večer. Nesmiem jesť syry s vysokým obsahom tuku. V priebehu prvého mesiaca som zhodil 8,5 kg váhy. ,,V tvojom prípade určite nejde o nejakú diétu – ako by si mnohí ľudia mylne mysleli. To, že si za mesiac dokázal schudnúť až 8,5 kila, a jedávaš aj neskôr večer, je spôsobené tým, že sme dokázali správne načasovať príjem stravy a tiež určiť správne kombinácie jedál,“ vysvetľuje Martin, výživový poradca a fitness tréner v jednom. ,,Hlad je pre tvoje telo stres. Preto nemôžeš hladovať a pokojne môžeš jesť aj neskôr večer. Telo sa vie na jednej strane adaptovať na stres, na druhej strane – pokiaľ má pocit, že hladuješ a odopieraš mu potravu –, promptne sa prispôsobí vzniknutej situácii a začne si ukladať všetko do zásoby. Podvedome, bez toho, aby si to človek uvedomoval, sa začne pripravovať na hladovanie. Telo každého z nás vie veľmi presne rozoznať veľkosť deficitu medzi príjmom a výdajom energie. A na toto je potrebné si dať veľký pozor – lebo čím človek prijíma menej energie a na druhej strane jej cvičením zo seba vydáva, tým viac a rýchlejšie schudne. Tak to v žiadnom prípade nefunguje!“ – dodal švihácky  Martin, a ja som sa tváril, že som ho pochopil. V skutočnosti som sa mu závistlivo pozeral na jeho ploché brucho, ako vianočka poprepletané svalstvom. 

Intermezzo II.

Pri povzbudzujúcej fotke vyvinutej talentovanej, kreatívnej kamarátky môžete konzumovať kozie mlieko raz, dvakrát či trikrát. Isté je, že nie donekonečna. Aj preto som si časom musel nahovárať, že ak si väčšina mužov zvykne na monogamiu, väčšina kňazov na celibát, tak aj ja si dokážem zvyknúť na kozie mlieko. V kritických situáciách som si pomáhal často až bizardnými predstavami, len aby som pri kozom mlieku zotrval.
Zbytočne.
Nedokázal som to.
Plaché experimentovanie s kozím mliekom, som zanechal približne po týždni a pol...

A peknučký riekol...

Jednou z dôležitých zásad môjho nového stravovania sa stalo to, že som vo večerných hodinách nekonzumoval sacharidy. V akejkoľvek ich podobe. Jednoducho, moje telo ich už navečer nepotrebuje a zbytočne by si ich ukladalo ako tuk. Čo však v prípade, že sa vám z ničoho nič začne snívať – namiesto o špenátových a šalátových listoch, brokolici, špargli a cukete – o palacinkách s džemom? Aj toto mi vysvetlil môj Roháček: ,,Po niekoľkých týždňoch nízkosacharidovej stravy si tvoje telo prirodzene vyžaduje sacharidy a predovšetkým cukor, pretože napríklad mozog si nedokáže vyrobiť energiu z tuku. A je normálne, ak si telo – po tom, ako mu určitý čas niečo odopierame – produkuje vyššie dávky leptínu.“ Martin však pokračoval ďalej: ,,Deje sa to jednoducho preto, lebo tvoje telo si vyžaduje niečo, čo ty na svojej psychickej úrovni potláčaš. Preto je pre teba dôležité si z času – na čas zaradiť tzv. , cheating day, keď si dopraješ to, na čo máš chuť. Tým pomôžeš telu dočerpať stratenú energiu a psychicky sa odreaguješ z riadenej monotónnej stravy.
0557-original

Intermezzo III.

Asi na piaty deň svojej premeny som neveril, ako sa môže človek, „odkojený“ na bryndzových haluškách, zemiakoch, kyslej kapuste, klobáske či čiernohorskom rezni a iných stredoslovenských gastronomických vrchárskych delikatesách, večer tešiť na dusenú brokolicu. Tú brokolicu, ktorú som si donedávna ani len nevedel predstaviť, alebo som si ju mýlil s brokovnicou.
Teraz si, dva dni po tom, ako aj Ježiš vstal z mŕtvych – a ja som si začínal pripadať ako pochovaný zaživa, ležérne a takmer vysmievajúc sa mi do očí, ležala na tanieri – v tesnej, kontaktnej blízkosti predo mnou. Zelená, dusená brokolica. Samozrejme, bez náznaku akejkoľvek chuti... To, čo platilo v tom okamihu pre brokolicu, o mne sa to povedať v žiadnom prípade nedalo. Môj žalúdok, prázdny ako trezory sociálnej poisťovne, sa na ňu pozeral takmer prosebne a s pokorou. S očami vypúlenými od neskutočného hladu. Asi tak ako ich mal kocúr v čižmách v známom animovanom filme...
0585-original

Zásady a zákonitosti

Mojím prvoradým cieľom bolo a je ,,naštartovať“ moje nefunkčné trávenie, zvýšiť si množstvo svalovej hmoty, pretože – ako povedal „Peknučký“ – svaly sú elektrárňou na spaľovanie tuku... V priebehu dní som pochopil, že to, keď človek chodieva často do fitness centra a pravidelne cvičí, ešte automaticky nemusí znamenať, že takto spaľuje aj priamo tuk.
Ako mi vysvetlil Martin, časť tuku sa spaľuje aj pri aktívnej činnosti, najviac sa ho však odstraňuje počas spánku, keď telo zaregistruje deficit energie, a práve v tomto momente začne na svoje regeneračné procesy metabolizovať tuk. „Peter, skús si uvedomiť, že spánok je na spaľovanie tuku a naštartovanie metabolických procesov enormne dôležitý a pokiaľ chceš schudnúť, nesmieš ponocovať a byť ráno unavený.“ Nebudete mi veriť, ale „môj“ Roháček sa týmito slovami začal meniť na moju mamu. Teda – aspoň v mojich predstavách. A vraj – mama je len jedna... :)

Intermezzo IV.

Od polovice februára do 20. marca som schudol 11,30 kg. V polovici apríla to bolo už 13,50 kg! To je tá príjemnejšia stránka veci. Menej príjemnou je tá, že som pochopil, že stravovanie podľa Roháčka – to nie je o rozhodovaní sa medzi dobrom a zlom či zdravým a nezdravím, ale o tom, či si v daný deň zvolím často zákernejšie menšie zlo, pred väčším...
0641-original

Nepriateľ číslo 1

Ako dni plynuli a ja som zhadzoval jedno kilo za druhým, uvedomil som si, že mojím najväčším nepriateľom sa stáva stres. Vo všetkých jeho podobách. Či vedomý, alebo povedomý. A bolo jedno, že som sa snažil cvičiť a dodržiaval stravu. Stres v mojom ,,telíčku“ začal ako zmyslov zbavený vyplavovať hormón kortizol, ktorý následne rozkladal moju svalovú hmotu a ukladal v mojom tele tuk. Samozrejme tam, kde by som to najmenej potreboval. Na bruchu...
0654-original

Intermezzo IV.

Doposiaľ najhoršia kríza na mňa doľahla koncom apríla – dva mesiace od zmeny životosprávy. V tom čase som schudol už 17 kilogramov. Prvými signálmi jej príchodu bol obed, počas ktorého nepomáhalo už ani len to, keď som jednotlivým druhom úhľadne naservírovanej zeleniny na tanieri dával mená, či keď som sa s ňou v duchu rozprával.
To som ešte netušil, čo nastane večer. Keď v Hoteli Bratislava – v ktorom mi pripravujú podľa rozpisu moje ,,špeciálne“ obedy a večere, predo mňa položili makrelu na špenáte, skoro som odpadol. Zdalo sa mi, že tá už na prvý pohľad ohyzdná zubatá ryba sa na mňa nielen usmieva, ale aj provokujúco a laškujúco žmurká.
A potom to jedzte...!
Hoci som si to neuvedomoval, musel som vyzerať natoľko „mimo“, že ani nie za dve minúty podišiel ku mne čašník a súcitne sa ma opýtal: ,,Pán Škorňa, asi to odnesieme, však...?“

Pokračovanie nabudúce

Foto: Bohumil Šálek

Tagy:

Šport, Pôžitok

Komentáre: